Απόψεις

Logo GR

Συνέντευξη στον Γαστρονόμο της Καθημερινής 

Κείμενο: Μαρία Βασιλοπούλου

Φωτογραφίες: Διονύσης Κουρής 

Τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα του διαγωνισμού ATHENA 2016: απόψεις και σκέψεις του Κώστα Τσορώνη, μέλους της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας.

 

"Τα ελληνικά ελαιόλαδα υστερούν σε ένταση σε σχέση με τα αντίστοιχα ισπανικά ή ιταλικά, για αυτό το λόγο κανένα ελληνικό ελαιόλαδο δεν έλαβε διπλό χρυσό μετάλλιο (ανώτερη διάκριση). Οι κλιματολογικές συνθήκες της φετινής χρονιάς επέτειναν το πρόβλημα. Άλλωστε, οι σημαντικότερες διακρίσεις που έχουν λάβει ελληνικά ελαιόλαδα σε διαγωνισμούς δεν είναι στην κατηγορία του υψηλού φρουτώδους, αλλά στις επόμενες σε ένταση κατηγορίες. Είμαι της άποψης ότι η αξιολόγηση όλων των ελαιολάδων μαζί, χωρίς την προηγούμενη ταξινόμηση τους σε κατηγορίες, αδίκησε τα ελληνικά ελαιόλαδα και τους στέρησε την ανώτερη διάκριση." Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

 

Συνέντευξη του Μέλους της Ομάδας, κ. Πάνου Παγάνη, ο οποίος εκπροσώπησε το Εργαστήριο και την Ομάδα στο διαγωνισμό ATHENA 2016.

"Με τον Πάνο Παγάνη συναντηθήκαμε προχθές, θέλοντας να ακούσω από πρώτο χέρι την εμπειρία του από ο διαγωνισμό, αλλά και τη γνώμη του για τη γενικότερη κατάσταση με το ελαιόλαδο, όντας και ο ίδιος επαγγελματίας αγρότης, άρα και άριστος γνώστης της πραγματικότητας. Από τις πρώτες του κουβέντες, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, ήταν ότι πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε - με ό,τι αυτό συνεπάγεται- ένα πράγματα. Η Μεσσηνία αλλά και οι άλλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, δεν έχουμε το καλύτερο προϊόν στον κόσμο. Υπάρχουν εξίσου πολύ καλά λάδια τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία."

Διαβάστε τη συνέντευξη του Πάνου Παγάνη εδώ.

 

του Κώστα Τσορώνη

Χημικός - Ελαιολόγος

Μέλος της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας pdologo

Ως το περσινό καλοκαίρι η μοναδική επαφή που είχα με την Κόρδοβα της Ανδαλουσίας ήταν μέσα από τους στίχους του Νίκου Καββαδία. Ο Καββαδίας στο ποίημα του Federico GarcíLorca, με αφορμή τη δολοφονία του Lorca, γράφει “σύρε για κείνο το στερνό στην Κόρδοβα ταξίδι, μέσα απ’ τα διψασμένα της χωράφια τ’ ανοιχτά”.

Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών μου στην γευσιγνωσία και τεχνολογία ελαιόλαδου στο πανεπιστήμιο του Χαέν είχα και την τύχη να επισκεφτώ, να ξεναγηθώ και να παρακολουθήσω διαλέξεις από συμβούλους των σημαντικότερων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ανδαλουσίας, αλλά και της υπόλοιπης Ισπανίας. Ενδεικτικά αναφέρω τα ΠΟΠ: Sierra Mágina, Sierra de Cazorla, Sierra de Segura, Estepa, Poniente de Granada. Αυτά όμως που εντυπωσίασαν τόσο από πλευράς οργάνωσης, όσο και από πλευράς ποιότητας των ελαιόλαδων ήταν τα ΠΟΠ της Κόρδοβα. Τα ΠΟΠ Priego de Córdoba και Baena ελαιόλαδα της Κόρδοβα ανήκουν στην κατηγορία των “ferrari” των ελαιολάδων, όπως χαρακτηρίζουν οι Ισπανοί τα ελαιόλαδα πολύ υψηλής αξίας (με μια σκωπτική διάθεση απέναντι στους Ιταλούς). Κάθε χρόνο κατακτούν τις πρώτες θέσεις στους παγκόσμιους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, ενώ το ΠΟΠ Priego de Córdoba περιλαμβάνεται και στη λίστα των δέκα δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών ΠΟΠ του προγράμματος «10+10» μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Συνέντευξη του Δρ Βασίλη Δημόπουλου

Επιστημονικός Υπεύθυνος - Επικεφαλής Ομάδας

Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος/Επικεφαλής Ομάδας (φωτ. Βαγγέλης Ζαβός)

Ο Δρ Δημόπουλος υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «αν θέλουμε να λέμε ότι το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊόν, και ιδιαίτερα το μεσσηνιακό, θα πρέπει να το προσφέρουμε σε πολύ υψηλή ποιότητα ακόμα και στον πιο αδαή καταναλωτή, ακόμα και σ’ αυτόν που δεν μπορεί να το αγοράσει σε υψηλή τιμή».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναφερόμενος στη σύγχρονη πραγματικότητα στον τομέα του ελαιόλαδου παγκοσμίως, παρατηρεί ότι η χώρα μας «παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον συνήθη ελληνικό τρόπο: Σε θεσμικό επίπεδο δεν έχουμε καταλάβει τίποτα, αλλά σε ιδιωτικό επίπεδο γίνονται σημαντικές προσπάθειες» - σημειώνοντας παράλληλα: «Στη χώρα μας, εκτός εξαιρέσεων, ουσιαστικά δεν υπάρχει εφηρμοσμένη έρευνα. Ο κρίσιμος αυτός συνδετικός κρίκος λείπει, ως αποτέλεσμα τόσο της κρατικοδίαιτης λειτουργίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όσο και της στρεβλής δομής της ελληνικής οικονομίας».