2016

Logo GR

RollUp_80χ200.jpgΤο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου στο πλαίσιο της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς & Ελαιόλαδου αποφάσισε για το 2016 να υποστηρίξει και να επιχορηγήσει ένα φορέα από κάθε χώρα-μέλος του για να διοργανώσει τον εορτασμό στην χώρα του.

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας ανακοινώσουμε πως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου επέλεξε το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου για τη διοργάνωση του εορτασμού στην Ελλάδα.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς & Ελαιόλαδου θα περιλαμβάνει:

•  συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, κατά την οποία θα αναγνωσθεί και θα διανεμηθεί η επίσημη διακήρυξη του παγκοσμίου οργανισμού και,

•  ημερίδα σε θέματα αιχμής της ποιότητας του ελαιόλαδου την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου, και ώρα από 17:00 έως 19:00.

Στο πλαίσιο του εορτασμού θα παραστεί η Ομάδα Γευσιγνωσίας της Γερμανίας, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου και πραγματοποιεί τους επίσημους ελέγχους γευσιγνωσίας ελαιόλαδου για εισαγωγικές εταιρείες και ενώσεις καταναλωτών στη Γερμανία καθώς καιη κα. Αλίκη Γαλή, υπεύθυνη των οργανοληπτικών δοκιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, και μέλη της Ομάδας της. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, οι τρεις ομάδες γευσιγνωσίας θα δοκιμάσουν ελληνικά και εισαγόμενα στη Γερμανία ελαιόλαδα και θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Στις 17:00 θα ακολουθήσει ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς & Ελαιόλαδου, ανοιχτή στο κοινό και στους δημοσιογράφους, όπου θα γίνουν παρουσιάσεις σε θέματα αιχμής για την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Οι ομιλητές της ημερίδας είναι:

Βασίλης Δημόπουλος,

Διευθυντής και Επικεφαλής Ομάδας Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας - ΤΕΙ Πελοποννήσου

"Η ωριμότητα του ελαιόκαρπου στη γευσιγνωστική ποιότητα του ελαιόλαδου"

Dieter Oberg,

Αναπληρωτής Επικεφαλής Ομάδας, Deutsches OlivenöPanel

"Οι έννοιες της αρμονίας και της ισορροπίας στη γευσιγνωστική ανάλυση του ελαιόλαδου"

Αλίκη Γαλή,

Υπεύθυνη Οργανοληπτικών Δοκιμών, Τμήμα Χημικών Εργαστηρίων, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

"Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κυριοτέρων ελληνικών ελαιόλαδων"

Ελευθέριος Αρβανιτόπουλος,

Διεθυντής Διασφάλισης Ποιότητας LIDLHellas 

"Τα κρίσιμα σημεία στην ποιότητα του ελαιόλαδου στα δίκτυα διανομής"

Γεώργιος Κωστελένος,

Γεωπόνος

"Οι ποικιλίες της ελιάς στο παγκόσμιο ελαιοπαραγωγικό χάρτη"

 

 

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιόλαδου υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνδιοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας LIDL Hellas.

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική οικονομία της περιοχής.  Είναι οι πρεσβευτές της τοπικής αγροτικής παραγωγής με την έννοια ότι οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι το σημείο συνάντησης των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα.

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της Μεσσηνιακής γαστρονομίας. Μαγειρεμένο ή ωμό υπάρχει πάντα τόσο στο τραπέζι της οικογένειας όσο και στις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Στη Μεσσηνία, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ελαιόλαδο που σερβίρεται είναι οικογενειακή παραγωγή.

Όλοι μας έχουμε υπερηφανευτεί πως το λάδι μας είναι το καλύτερο και ως τέτοιο το υπερασπιζόμαστε και το προάγουμε. Είναι, όμως, τελικά έτσι;foodpairinglogo

 

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί σε σχέση με την ποιότητα του ελαιολάδου στις ταβέρνες και στα εστιατόρια: ο τρόπος παρουσίασής του στο τραπέζι καθώς και η συντήρηση και αποθήκευσή του.

Το θέαμα ενός διάφανου μπουκαλιού πολλών χρήσεων στο τραπέζι είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Επιπλέον, η συντήρηση και η αποθήκευση του ελαιολάδου στην κουζίνα των χώρων μαζικής εστίασης συχνά υποβιβάζουν τη γευσιγνωστική του ποιότητα. Περισσότερο συχνά από ότι θα θέλαμε, το αποτέλεσμα είναι το ελαιόλαδο που προσφέρεται να μην ανταποκρίνεται στην ποιότητα που θα άξιζε της περιοχής μας.

Μία άλλη πτυχή που απορρέει από τις γευσιγνωστικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και θα είχε ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ο συνδυασμός διαφορετικών ελαιολάδων με τα τρόφιμα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και μάγειρες παραδοσιακών εστιατορίων και ταβερνών της περιοχής της Μεσσηνίας με σκοπό να τους παρουσιάσει την ποιότητα του ελαιόλαδου μέσα από τρεις οπτικές γωνίες:

·        την αναγνώριση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού ελαιόλαδου,

·        τις ορθές πρακτικές αποθήκευσης και παρουσίασής του στο τραπέζι, και

·        τις βασικές αρχές συνδυασμού του με διαφορετικά τρόφιμα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μορφή διήμερων σεμιναρίων συνολικής διάρκειας το καθένα 10 ώρες με μέγιστο αριθμό 10 εκπαιδευόμενων από κάθε μία από τρεις αγροτουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα την Καλαμάτα, την Πύλο και την Καρδαμύλη.

Ημερομηνίες διεξαγωγής σεμιναρίων:

Καλαμάτα 4 & 5 Μαρτίου 2016

Πύλος 10 & 11 Μαρτίου 2016

Καρδαμύλη 17 & 18 Μαρτίου 2016

Τονίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες χώρων μαζικής εστίασης παραδοσιακής κουζίνας. Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, στείλτε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. γράφοντας όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, επαγγελματική δραστηριότητα, και επιλογή πόλης συμμετοχής στο σεμινάριο.

Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας και θα ληφθεί υπόψη η συνάφεια της επαγγελματικής δραστηριότητας με το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη. Ευχαριστούμε το Δήμο Δυτικής Μάνης για την προσφορά του χώρου διεξαγωγής του προγράμματος στην Καρδαμύλη, τις εταιρείες ελαιολάδου Κύκλωπας Α.Ε., Jordan Olive Oil, Pantazopoulos Organic Farming Olive Oil και τον Antonio Lauro για την προσφορά ελαιολάδων.