Αρχική

Κυριότερες Ασθένειες, Ζωικοί Εχθροί και Ζιζάνια της Ελιάς: προσβολή, αντιμετώπιση, και επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιόκαρπου
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 - Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Μάρτιος - Απρίλιος 2018
Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς
Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 - Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Μάρτιος - Απρίλιος 2018
Τα κρίσιμα σημεία στο ελαιοτριβείο και η σχέση τους με την ποιότητα του ελαιολάδου
Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 - - Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Μάρτιος - Απρίλιος 2018

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης κατά ISO 17025 και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για την οργανοληπτική δοκιμή του ελαιολάδου. Εκτός των δοκιμών, το Εργαστήριο διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και προσφέρει συμβουλευτική σε θέματα της ελαιοκομίας.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018 το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων ελαιοκομίας στα θέματα:

  • Κυριότερες ασθένειες, ζωικοί εχθροί και ζιζάνια της Ελιάς: προσβολή, αντιμετώπιση, και επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιοκάρπου
  • Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς
  • Τα κρίσιμα σημεία στο ελαιοτριβείο και η σχέση τους με την ποιότητα του ελαιολάδου
  • Γευσιγνωσία ελαιολάδου: αρχές και πρακτική
  • Οι προκλήσεις της γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιολάδου

 

Σεμινάριο

Ημερομηνία

Ώρες

Εισηγητές

Αριθμός Συμμετεχόντων

Κόστος Σεμιναρίου

Κυριότερες ασθένειες, ζωικοί εχθροί και ζιζάνια της ελιάς: προσβολή, αντιμετώπιση, και επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιοκάρπου

Σάββατο

10 Μαρτίου 2018

10:00 – 15:00 Μαρία Περδικάρη 15 50 ευρώ
Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της ελιάς

Κυριακή

11 Μαρτίου 2018

09:30 – 18:30 Αναστάσιος Κώτσιρας 10 100 ευρώ
Τα κρίσιμα σημεία στο ελαιοτριβείο και η σχέση τους με την ποιότητα του ελαιολάδου

Σάββατο

31 Μαρτίου 2018

09:30 – 18:30

Κώστας Τσορώνης

 Γιάννης Καρβέλας

15 100 ευρώ
Γευσιγνωσία ελαιολάδου: αρχές και πρακτική 

Κυριακή

15 Απριλίου 2018

09:30 – 18:30

Βασίλης Δημόπουλος

Άννα Μηλιώνη

10 100 ευρώ 
Οι προκλήσεις της γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιολάδου

Κυριακή

22 Απριλίου 2018

09:30 – 18:30

Βασίλης Δημόπουλος

Άννα Μηλιώνη

10 150 ευρώ

Τόπος Διεξαγωγής:

Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας - Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου

 

Λίγα λόγια για κάθε σεμινάριο:

Κυριότερες Ασθένειες, Ζωικοί Εχθροί και Ζιζάνια της Ελιάς: προσβολή, αντιμετώπιση, και επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιόκαρπου

 Το σεμινάριο απευθύνεται σε παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, έμπειρους και νέους, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν γνώση και δεξιότητες αναγνώρισης, πρόληψης, αντιμετώπισης και λήψης αποφάσεων για την προστασία των δέντρων τους και την παραγωγή υγιούς ελαιόκαρπου.

Τα θέματα που θα καλύψει το σεμινάριο είναι:

  • αναγνώριση των σημαντικότερων ασθενειών, ζωικών εχθρών και ζιζανίων της ελαιοκαλλιέργειας,
  • πρόληψη και αντιμετώπισή τους σε συμβατικούς, βιολογικούς και ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιώνες,
  • οι επιπτώσεις της απουσίας φυτοπροστασίας,
  • η σύγκριση μηχανικού και χημικού τρόπου αντιμετώπισης ζιζανίων,
  • η διαχείριση του ελαιώνα ώστε να μειωθούν οι δυσμενείς επιδράσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και της μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας στο ελαιόλαδο στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας του ελαιοκομικού τομέα.

Το πρακτικό μέρος θα περιλαμβάνει γευσιγνωστικές δοκιμές με αντιπροσωπευτικά ελαιόλαδα  που προέρχονται από ελαιόκαρπο προσβεβλημένο από βακτηριολογικές - μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

Εισηγητής: Μαρία Περδικάρη

Μαρία Περδικάρη 
Γεωπόνος Γ.Π.Α. 
M.Sc «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων»
ΕΑΠ Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης (ΕΟΠΠΕΠ)
 DSC 0044 Copy

Η Μαρία Περδικάρη από το 1997 έως το 2004 εργάστηκε σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων :

  • την μεταποίηση, τυποποίηση, ποιότητα & εμπορία γεωργικών προϊόντων,
  • τον έλεγχο εισαγόμενου πολλαπλασιαστικού υλικού για την παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO’s)
  • την προβολή και προώθηση γεωργικών προϊόντων.

Από το 2006 έως το 2009 εργάστηκε ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στα Τμήματα Τεχνολογίας Γεωπονίας και  Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.

Εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Αγροτών για την ανάληψη δράσεων στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της Οικονομίας – ΗΣΙΟΔΟΣ» που υλοποιήθηκε το 2006-2008 από την Γενική Γραμματεία Ενηλίκων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Γεωπόνος ελεγκτής με έργο την εκτίμηση ζημιών στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια την περίοδο 2004-2011.

Επιβλέπων Γεωπόνος στην Ομάδα Παραγωγής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Ελαιόκαμπος», για την παραγωγή ελαιόκαρπου σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.2-2.2. Παράλληλα εργάστηκε σε μονάδες παραγωγής ελαιόλαδου με αντικείμενο τον Σχεδιασμό, Εισαγωγή και Επιθεώρηση συστημάτων HACCP.

Γεωργικός Σύμβουλος σε θέματα που αφορούν ορθές γεωργικές & περιβαλλοντικές πρακτικές, με εξειδίκευση στην ελαιοκαλλιέργεια και στην ορθολογική διαχείριση όλων των παραγόντων που έχουν ως στόχο τη βελτιστοποίηση  των συνθηκών πρωτογενούς παραγωγής.

Η Μαρία Περδικάρη είναι Μέλος της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς

Το σεμινάριο απευθύνεται σε έμπειρους και νέους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, είτε συμβατική είτε βιολογική, και οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν γνώση και δεξιότητες στην τεχνική του κλαδέματος, τη θρέψη και τη λίπανση των ελαιοδέντρων και πως αυτά σχετίζονται με την απόδοση και ποιότητα του ελαιοκάρπου. Στο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί πρακτική κλαδέματος στον ελαιώνα του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα:

Κλάδεμα Ελιάς

  • Πότε και πώς πρέπει να κλαδεύονται τα ελαιόδεντρα για μέγιστη απόδοση και ποιότητα;
  • Μπορεί το κλάδεμα να μειώσει την παρενιαυτοφορία;
  • Πως επαναφέρεται ένας παραμελημένος ελαιώνας;
  • Πώς κλαδεύονται τα παγετόπληκτα δένδρα;
  • Κλαδεύονται με τον ίδιο τρόπο οι ξηρικές και οι ποτιστικές ελιές;
  • Ποιο είναι το κόστος του κλαδέματος;

Θρέψη Ελιάς

  • Γιατί χρειάζεται η ανάλυση εδάφους και φύλλων;
  • Ποιος είναι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής των ελαιοδέντρων;
  • Ποια είναι η συνεισφορά των θρεπτικών στοιχείων στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;

Λίπανση Ελιάς

  • Πότε και πώς πρέπει να πέσουν τα λιπάσματα;
  • Ποια είναι τα αποτελέσματα της υπολίπανσης και της υπερλίπανσης;
  • Τι ρόλο παίζει η λίπανση στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;
  • Ποιο είναι το κόστος της λίπανσης;
  • Η εφαρμογή των λιπασμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή;

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10

Εισηγητής: Αναστάσιος Κώτσιρας

Αναστάσιος Κώτσιρας
Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου Γεωπόνος Γ.Π.Α., PhD
Ελαιοκαλλιεργητής
 kotsiras

Ο Αναστάσιος Κώτσιρας είναι γεωπόνος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την θρέψη/λίπανση των δενδρωδών καλλιεργειών και των λαχανικών σε συμβατικές και υδροπονικές καλλιέργειες, καθώς και με την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.

Τα επιστημονικά, καθώς και τα ερευνητικά του πεδία προσφέρονται σε μορφή σεμιναρίων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παραγωγούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς όντας και ο ίδιος παραγωγός/καλλιεργητής καταλαβαίνει πως η έρευνα για να έχει νόημα, θα πρέπει να συνδέεται με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς.

Ταυτόχρονα, για περίπου 20 χρόνια, δραστηριοποιείται στον τομέα των αναλύσεων εδάφους, νερού και φυλλοδιαγνωστικής καθώς και στην συμβουλευτική θρέψης και λίπανσης των ελαιοδέντρων. Στο κλάδεμα των ελαιοποιήσιμων και των επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς, έχει προσαρμόσει τις αρχές και τις τεχνικές κλαδέματος στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο Αναστάσιος Κώτσιρας είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Τα κρίσιμα σημεία στο ελαιοτριβείο και η σχέση τους με την ποιότητα του ελαιολάδου

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παραγωγούς/τυποποιητές, στελέχη εταιρειών τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, σε ελαιοτριβείς και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με το παρόν και το μέλλον του ελαιοτριβείου.

Το σεμινάριο αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσης και δεξιοτήτων σε όλα τα θέματα ελαιοποίησης. Οι εκπαιδευόμενοι θα ενημερωθούν για τον έλεγχο των κρίσιμων σημείων σε όλα τα στάδια (αποφύλλωση, πλύσιμο, λειτουργία σπαστήρα, μάλαξη ελαιόπαστας, φυγοκεντρικό διαχωρισμό-decanter, διαχωριστήρες), τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του ελαιοτριβείου για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων υψηλής ποιότητας, για την επίδραση των παραγόντων από την αρχή της ελαιοποίησης (βαθμός ωρίμανσης, χρόνος και συνθήκες αναμονής) έως το τέλος (θερμοκρασία και συνθήκες αποθήκευσης), για τη μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιολάδου και το ρόλο των λάθος πρακτικών στο σχηματισμό των ελαττωμάτων (οργανοληπτικών και χημικών).

Επίσης θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα όπως: η διαφορά των γραμμών παραγωγής σε ελληνικά και ισπανικά ελαιουργεία, τα συστήματα περιορισμού οξυγόνου, η επίδραση θερμοκρασίας σε φαινολικές και πτητικές ενώσεις με αναλυτικά διαγράμματα, η παραγωγή ελαιολάδου από εκπυρηνομένες ελιές, οι συνθήκες στο φιλτράρισμα, την αποθήκευση και τυποποίηση, τα συστήματα HACCP και FSSC 22000 σε ελαιουργεία με παραδείγματα εντύπων, το ελαιοτριβείο στην ελληνική πραγματικότητα: προσωπικές εμπειρίες και εφικτές λύσεις.

Στο σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν γευσιγνωστικές δοκιμές σε ελαιόλαδα με ελαττώματα που οφείλονται σε κακές πρακτικές στο ελαιοτριβείο.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

Εισηγητές: Κώστας Τσορώνης & Γιάννης Καρβέλας

Κώστας Τσορώνης
Χημικός – Ελαιολόγος
 TSORONIS KOSTAS 1

Ο Κωνσταντίνος Τσορώνης παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση σε νέους, αλλά και σε παραδοσιακούς παραγωγούς και εταιρείες ελαιολάδου. Εξειδικεύεται στη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του ελαιολάδου.

Εργάζεται επί 15ετία στην βιομηχανία τροφίμων και στην εκπαίδευση και έχει εμπλακεί επαγγελματικά στο χώρο του ελαιολάδου από το ελαιοτριβείο έως το blending και την τυποποίηση.

Είναι έμπειρος γευσιγνώστης ελαιολάδου, μέλος του διαπιστευμένου Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας και έχει διατελέσει κριτής σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας, MSc. in Food Safety and Quality Management και είναι απόφοιτος του University Εxpert Course in the Organoleptic Assessment of Olive Oil (υπότροφος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου).

Έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το διεθνές σεμινάριο για panel leaders στην οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιολάδου, το διεθνές τεχνικό σεμινάριο γευσιγνωσίας του Ιταλικού εθνικού οργανισμού δοκιμαστών ελαιολάδου (ΟΝΑΟΟ), καθώς και πολλά άλλα σεμινάρια για το ελαιόλαδο και την ασφάλεια τροφίμων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, ως υπεύθυνος ποιότητας σε ελαιουργεία και εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, αλλά και ως σύμβουλος συστημάτων διαχείρισης ISO 9001 & ISO 22000.

Γιάννης Καρβέλας
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Γενικός Διευθυντής PARATUS Europe Ltd.

 

 ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Καρβέλας είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας PARATUS Europe Ltd.

Ταυτόχρονα, κατέχει την θέση του Sales Manager του Διαπιστευμένου Φορέα Πιστοποίησης STAREGISTER, για το γραφείο Ευρώπης.

Είναι πιστοποιημένος ως Pro Olive Oil Expert, βασικός εισηγητής των πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της PARATUS Europe, γευσιγνώστης ελαιολάδου και ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων για την εφαρμογή των ορθών πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια, ελαιοποίηση, αποθήκευση και πώληση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Υποστηρίζει εταιρείες του χώρου τόσο στην εφαρμογή των ορθών πρακτικών του διεθνούς συμβουλίου ελαιοκομίας και απαιτήσεων διεθνών προτύπων σε όλα τα στάδια, όσο και σε θέματα επικοινωνίας, εκθέσεων και εξαγωγών.

Έχει διοργανώσει με επιτυχία γευσιγνωσίες ελαιολάδου για περιοδικά, Δήμους, σχολεία, εταιρείες και ελαιοτριβεία.

Ταυτόχρονα, είναι έμπειρος επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001, Συστημάτων Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000 (HACCP), Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001, Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας ΕΛΟΤ 1801 και Συστημάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και διαθέτει πολύχρονη εμπειρία ως εισηγητής πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα ανωτέρω πρότυπα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Διαθέτει τεράστια εμπειρία στο σχεδιασμό και την εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, Συστημάτων Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων, Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Συστημάτων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, Διαχειριστικής Επάρκειας και Συστημάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Επιπλέον υποστηρίζει τουριστικά καταλύματα για την κατάταξη σε κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών.

Έχει συνεργαστεί ως Επικεφαλής Επιθεωρητής με τους διεθνείς Οργανισμούς Πιστοποίησης URS Mediterranean, American Certification Group (ACG), STAREGISTER, LABOR και Business Quality Certification (BQC).

Γευσιγνωσία ελαιολάδου: αρχές και πρακτική

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της ελαιοκομίας και ερασιτέχνες που έχουν αγάπη και πάθος για το ελαιόλαδο. Τα θέματα που θα διδαχθούν είναι:

  • Γευσιγνωστική ανάλυση ελαιολάδου: τεχνικά θέματα και τεχνική δοκιμής
  • Θετικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου: το φρουτώδες, πικρό, πικάντικο
  • Αρνητικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου: ελαττώματα καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης καρπού, επεξεργασίας, αποθήκευσης
  • Τα αρώματα του ελαιολάδου
  • Συνδυασμός ελαιολάδου και τροφίμων

Θα πραγματοποιηθούν δοκιμές ελληνικών ποικιλιών, δοκιμές αξιολόγησης γευσιγνωστικής ικανότητας και δοκιμές αρωματικής ανάλυσης.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10

Εισηγητές: Βασίλης Δημόπουλος & Ιωάννα (Άννα) Μηλιώνη

  

Οι προκλήσεις της γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιολάδου

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της ελαιοκομίας (στελέχη εταιρειών παραγωγής, τυποποίησης, εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου) που έχουν ήδη αποκτήσει γνώση και δεξιότητες στις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Τα θέματα που θα καλύψει το σεμινάριο είναι:

  • η σημασία της γευσιγνωστικής ανάλυσης του ελαιολάδου,
  • οι προκλήσεις της γευσιγνωστικής ανάλυσης ως κριτήριο ποιότητας, εφαρμογές της γευσιγνωστικής ανάλυσης σε όλα τα στάδια της παραγωγής,
  • οι διάφοροι τύποι γευσιγνωσίας,
  • τα κρίσιμα σημεία στην ποιότητα του ελαιολάδου (προδιαγραφές επιλογής, συνθήκες αποθήκευσης, τυποποίησης και μεταφοράς του),
  • αναγνώριση, κατηγοριοποίηση και διαχείρηση οριακών ελαιολάδων.

Στο πρακτικό μέρος θα πραγματοποιηθούν δοκιμές και ασκήσεις σε εξαιρετικά παρθένα και ελαττωματικά ελαιόλαδα, διαφόρων ελληνικών ποικιλιών, καθώς και προσομοίωση δοκιμών σε συνθήκες της επίσημης γευσιγνωστικής μεθόδου.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10

Εισηγητές: Βασίλης Δημόπουλος & Ιωάννα (Άννα) Μηλιώνη

Βασίλης Δημόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου Γεωπόνος Γ.Π.Α., PhD
Διευθυντής και Επικεφαλής της Ομάδας του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας

demo

  φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

                                                                                                                                                           

Ο Βασίλης Δημόπουλος είναι ο ιδρυτής του πρώτου Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου άρχισε την ενασχόλησή του με τη γευσιγνωσία ελαιολάδου από το 2005 και το 2008 δημιούργησε την Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας. Με συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιστοποιήσεις για τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου είναι ο Επικεφαλής της Ομάδας και Διευθυντής του Εργαστηρίου. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με το συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων των φαινόλων, ελεοκανθάλης και ελαιασίνης, και των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του πικάντικου και του πικρού στο ελαιόλαδο, καθώς και με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά και την αρωματική σύνθεση της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία. Υπό τη διεύθυνσή του το Εργαστήριο έχει συνδεθεί με την πραγματική οικονομία του τομέα της ελαιοκομίας, συνεργαζόμενο με τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης ελαιολάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη γευσιγνωστική ποιότητα του ελαιολάδου.

Ιωάννα (Άννα) Μηλιώνη
Γλωσσολόγος BA (Hons)/MArts (UNSW)

          Anna          φωτογραφία: Νίκος Εξαρχόπουλος

                                                                                                        

Η Ιωάννα (Άννα) Μηλιώνη από το 2011 έως σήμερα είναι Μέλος της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας. Υπήρξε υπεύθυνη για το Σύστημα Ποιότητας του Εργαστηρίου και τις δημόσιες σχέσεις του έως το Σεπτέμβριο του 2017. Έχει διατελέσει κριτής σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Με σπουδές στη Γλωσσολογία και στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, το ενδιαφέρον της για τη γευσιγνωσία ελαιολάδου προέκυψε από τη γλωσσική περιγραφή των χαρακτηριστικών του και το cobalt μπλε του ποτηριού της γευσιγνωσίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία, Ιταλία και Αμερική. Με υποτροφία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου το 2017 ολοκλήρωσε το Curso de Experto Universitario en Cata de Aceites de Oliva Vírgenes του Πανεπιστημίου του Jaén της Ισπανίας. Έχει οργανώσει διεθνή σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του Εργαστηρίου και τη δημιουργία ψηφιακού και έντυπου ενημερωτικού υλικού. Δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό για το ελαιόλαδο και προσφέρει συμβουλευτική σε θέματα ποιότητας και προώθησης του ελαιολάδου.

  

Χρήσιμες Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 27210 – 45304 και 69446 75764.

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κάποιο ή κάποια από τα σεμινάρια, σας παρακαλώ στείλτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να σας στείλουμε την αίτηση εγγραφής. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής εδώ.

Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου

1st

 

Το άρωμα και η γεύση του ελαιόλαδου μας διηγούνται την ιστορία του.

Read More

 

Θετικά Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά Ελαιόλαδου

2nd

 

Τα θετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου καθορίζονται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων.

 Read More

Γευσιγνωστικά Ελαττώματα Ελαιόλαδου

3rd 

 

Καλές πρακτικές για την αποφυγή γευσιγνωστικών ελαττωμάτων

Read More