Ειδήσεις

Logo GR

 

Κλάδεμα Ελιάς

 • Πότε και πώς πρέπει να κλαδεύονται τα ελαιόδεντρα για μέγιστη απόδοση και ποιότητα;
 • Μπορεί το κλάδεμα να μειώσει την παρενιαυτοφορία;
 • Πως επαναφέρεται ένας παραμελημένος ελαιώνας;
 • Πώς κλαδεύονται τα παγετόπληκτα δένδρα;
 • Κλαδεύονται με τον ίδιο τρόπο οι ξηρικές και οι ποτιστικές ελιές;
 • Ποιο είναι το κόστος του κλαδέματος;

 

Θρέψη Ελιάς

 • Γιατί χρειάζεται η ανάλυση εδάφους και φύλλων;
 • Ποιος είναι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής των ελαιοδέντρων;
 • Ποια είναι η συνεισφορά των θρεπτικών στοιχείων στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;

 

Λίπανση Ελιάς

 • Πότε και πώς πρέπει να πέσουν τα λιπάσματα;
 • Ποια είναι τα αποτελέσματα της υπολίπανσης και της υπερλίπανσης;
 • Τι ρόλο παίζει η λίπανση στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;
 • Ποιο είναι το κόστος της λίπανσης;
 • Η εφαρμογή των λιπασμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή;


Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες θα δοθούν στο βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο Δρ. Αναστάσιος Κώτσιρας, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας και υπεύθυνος για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.

 

 

Ο κ. Αναστάσιος Κώτσιρας είναι γεωπόνος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου και έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την θρέψη/λίπανση των δενδρωδών καλλιεργειών και των λαχανικών σε συμβατικές και υδροπονικές καλλιέργειες, καθώς και με την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών. Τα επιστημονικά, καθώς και τα ερευνητικά του πεδία προσφέρονται σε μορφή σεμιναρίων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παραγωγούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς όντας και ο ίδιος παραγωγός/καλλιεργητής καταλαβαίνει πως η έρευνα για να έχει νόημα, θα πρέπει να συνδέεται με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς. Ταυτόχρονα, για περίπου 20 χρόνια, δραστηριοποιείται στον τομέα των αναλύσεων εδάφους, νερού και φυλλοδιαγνωστικής καθώς και στην συμβουλευτική θρέψης και λίπανσης των ελαιοδέντρων. Στο κλάδεμα των ελαιοποιήσιμων και των επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς, έχει προσαρμόσει τις αρχές και τις τεχνικές κλαδέματος στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Λακωνία την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 και στην Μεσσηνία την Κυριακή 9 Απριλίου.

 

Τόποι διεξαγωγής:

Λακωνία – Ευμέλεια Επισκέψιμο Βιολογικό Αγρόκτημα & Ξενώνας

Μεσσηνία - Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου

 

Ώρες διεξαγωγής:

9:30 – 18:30

 

Κόστος συμμετοχής:

100 ευρώ

 

Αίτηση συμμετοχής

 

 Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει πρωινό και μεσημεριανό.

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 15

 

 Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 27210-45304.

Οι εργασίες του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society) σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 με την απονομή βραβείων αριστείας από την επιστημονική εταιρεία.

Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας απονεμέθηκε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία ‘εταιρεία ή εκπαιδευτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ή/και στην ελαιοκανθάλη’.

Η πολύ σημαντική αυτή διάκριση είναι το επιστέγασμα της μακρόχρονης συνεργασίας του εργαστηρίου με το ερευνητικό έργο του καθ. Προκόπιου Μαγιάτη και της ομάδας του στη συσχέτιση της ελαιασίνης και της ελαιοκανθάλης με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του πικρού και πικάντικου.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου μίλησε ο διευθυντής και επικεφαλής ομάδας του εργαστηρίου, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος ‘Η γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία’. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αποτύπωση σε ένα ψηφιακό χάρτη των γευσιγνωστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της κορωνέικης ποικιλίας στην Μεσσηνία για την ελαιοκομική περίοδο 2015 – 16. Ο Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, αφού μίλησε για την ανάγκη συγκέντρωσης και καταγραφής στοιχείων αναφοράς για την κορωνέικη ποικιλία στη Μεσσηνία και το σχεδιασμό του ερευνητικού προγράμματος βάση πραγματικών συνθηκών, παρουσίασε τα δεδομένα των γευσιγνωστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών των φετινών ελαιόλαδων, τις τιμές των χημικών παραμέτρων και των φαινολικών συστατικών, ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση αυτών των χαρακτηριστικών με τα στάδια ωριμότητας του ελαιόκαρπου και τις περιοχές της Μεσσηνίας καθώς και το μεταξύ τους συσχετισμό.

 

 Slide14

Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού The Aristoleo® Awards 2016 “Το Ελληνικό Θαύμα” στα καλύτερα ελαιόλαδα βάση της περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες και τα γευσιγνωστικά τους χαρακτηριστικά. Οι γευσιγνωστικές αναλύσεις των δειγμάτων του διαγωνισμού έγιναν από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας.

 

 

  

Δημοσίευση στο www.huffingtonpost.gr για το Εργαστήριο και την Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας από την Μέριλιν Χάρντινγκ.

 

...Κάποιοι μπορεί να ρίχνουν την ευθύνη στην κρίση, είναι, ωστόσο, γεγονός πως η εκπαίδευση στον κλάδο του ελαιολάδου συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Οι Έλληνες δεν περιμένουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει αλλαγές, αλλά ξοδεύουν τον δικό τους χρόνο και τους δικούς τους πόρους σε τοπικές πρωτοβουλίες για να επηρεάσουν τις νέες γενιές που ανατρέφονται σε αυτήν την πλούσια γεωργική κληρονομιά.     

Μια τέτοια ιστορία επιτυχίας είναι η Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, η οποία πρόσφατα έγινε το τρίτο εργαστήριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε από το ΔΣΕ.

Για την Ελλάδα, όπου το 60% της καλλιεργήσιμης γης είναι αφιερωμένη στην ελαιοπαραγωγή, σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε βιοποικιλότητα, το άκουσμα της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας είναι πραγματικά εξαιρετικό νέο!

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο.