Αρχική

1ος Εθνικός Διαγωνισμός Ομάδων Γευσιγνωστών Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου 2019
Τα εισιτήρια των ομάδων που θα κερδίσουν τις πρώτες θέσεις στον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Ομάδων Γευσιγνωστών Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΕΛΛΑΔΑ 2019 και θα συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Ισπανία τον Οκτώβριο 2019 είναι ευγενική χορηγία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
1ος Εθνικός Διαγωνισμός Ομάδων Γευσιγνωστών Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου 2019
Κύριος χορηγός στη διοργάνωση του διαγωνισμού ο Δήμος Καλαμάτας

Το άρωμα και η γεύση του ελαιόλαδου μας διηγούνται την ιστορία του.

Μας δίνουν πληροφορίες για την ποικιλία της ελιάς, τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόσθηκαν στον ελαιώνα, τις συνθήκες επεξεργασίας της ελιάς στο ελαιοτριβείο και τη διαχείριση του ελαιόλαδου τόσο κατά την αποθήκευσή του όσο και στην κουζίνα μας.

Η γευσιγνωστική αξιολόγηση είναι η λυδία λίθος της ποιότητας του ελαιόλαδου.

Διαδικασία δοκιμής

  • Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό ποτήρι.
  • Κρατήστε το ποτήρι με το ένα χέρι, σκεπάστε το με την παλάμη του άλλου χεριού και αναδεύστε περιστροφικά το περιεχόμενο.
  • Ξεσκεπάστε το ποτήρι και εισπνεύστε βαθιά.
  • Σκεφτείτε αν το άρωμά του σας δίνει την αίσθηση της φρεσκάδας των φρέσκων καρπών της ελιάς.
  • Γευτείτε το. Βάλτε μια μικρή ποσότητα στο στόμα σας εισάγοντας ταυτόχρονα και λίγο αέρα.
  • Ρουφώντας αέρα ανακατέψτε τον με το ελαιόλαδο έτσι ώστε να απελευθερώσετε τις γεύσεις και τα αρώματά του.
  • Αρχικά ψάξτε για την πικρή γεύση. Αφήστε το ελαιόλαδο να κινηθεί κατά μήκος της γλώσσας μέχρι να φτάσει στο πίσω μέρος της όπου συνήθως αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση.
  • Καταπιείτε το ελαιόλαδο και προσπαθήστε να καταλάβετε αν σας προκαλεί ένα κάψιμο ή τσούξιμο στο λαιμό. Αυτή είναι η αίσθηση του πικάντικου.
  • Εάν το επίπεδό του είναι υψηλό, ο βήχας είναι μια πολύ φυσική αντίδραση.

Γευσιγνωστική ταξινόμηση ελαιόλαδου
(κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Commission Regulation (EC) No 2568/1991 και ισχύουσες τροποποιήσεις του)

Κλίμακα έντασης: 0,0 έως 10,0

Ελαττώματα = 0,0 και Ένταση φρουτώδους > 0,0  → Εξαιρετικά Παρθένο (extra virgin)

Ελαττώματα ≤ 3,5 και Ένταση φρουτώδους > 0,0 → Παρθένο (virgin)

Ελαττώματα > 3,5 ή Ένταση φρουτώδους = 0,0 και Ελαττώματα < 3,5  → Μειονεκτικό (lampante)

Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου

1st

 

Το άρωμα και η γεύση του ελαιόλαδου μας διηγούνται την ιστορία του.

Read More

 

Θετικά Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά Ελαιόλαδου

2nd

 

Τα θετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου καθορίζονται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων.

 Read More

Γευσιγνωστικά Ελαττώματα Ελαιόλαδου

3rd 

 

Καλές πρακτικές για την αποφυγή γευσιγνωστικών ελαττωμάτων

Read More