Αρχική

Κυριότερες Ασθένειες, Ζωικοί Εχθροί και Ζιζάνια της Ελιάς: προσβολή, αντιμετώπιση, και επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιόκαρπου
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 - Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Μάρτιος - Απρίλιος 2018
Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς
Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 - Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Μάρτιος - Απρίλιος 2018
Τα κρίσιμα σημεία στο ελαιοτριβείο και η σχέση τους με την ποιότητα του ελαιολάδου
Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 - - Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Μάρτιος - Απρίλιος 2018

Τα θετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου καθορίζονται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η ποικιλία της ελιάς, οι συνθήκες ανάπτυξης (κλίμα, έδαφος), οι καλλιεργητικές πρακτικές (άρδευση, φυτοπροστασία), η ευρωστία του ελαιόκαρπου, ο βαθμός ωρίμανσής του κατά τη συγκομιδή, οι συνθήκες και οι χειρισμοί στο ελαιοτριβείο και οι συνθήκες αποθήκευσης του ελαιόλαδου.

Φρουτώδες
Το φρουτώδες αναφέρεται στο άρωμα του φρέσκου και υγιούς καρπού της ελιάς, το οποίο γίνεται αντιληπτό μέσω της μύτης και οπισθορινικά όταν το ελαιόλαδο βρίσκεται στο στόμα. Ελαιόλαδο που παράγεται κυρίως από άγουρες (πράσινες) ελιές παρουσιάζει αρώματα που περιγράφονται ως πράσινο χορτάρι, βότανα, πράσινη μπανάνα, αγκινάρα, πράσινο μήλο, μέντα, εσπεριδοειδή ή φύλλα τομάτας, ενώ πιο ώριμες ελιές δίνουν αρώματα που συχνά περιγράφονται ως κόκκινο μήλο, πυρηνόκαρπα φρούτα, ώριμη μπανάνα, βουτυρώδες, λουλούδια, τροπικά φρούτα ή αμύγδαλο. Το αρωματικό προφίλ ενός ελαιόλαδου εξαρτάται από την ποικιλία του. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτου - εποχιακός και αλλοιώσιμος.

Πικρό
Χαρακτηριστική δομική γεύση ελαιόλαδου που παράγεται από πράσινες ελιές ή από ελιές στο στάδιο αλλαγής του χρώματος. Συνήθως γίνεται αντιληπτό στο πίσω μέρος της γλώσσας.

Πικάντικο
Χαρακτηριστική αίσθηση του ελαιόλαδου που παράγεται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, κυρίως από άγουρες ελιές. Γίνεται αντιληπτό σε όλη τη στοματική κοιλότητα και ιδιαίτερα στο φάρυγγα.

Έντονα πικρή γεύση και πικάντικη αίσθηση είναι συνήθως ένδειξη υψηλού επιπέδου πολυφαινολών στο ελαιόλαδο.

Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου

1st

 

Το άρωμα και η γεύση του ελαιόλαδου μας διηγούνται την ιστορία του.

Read More

 

Θετικά Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά Ελαιόλαδου

2nd

 

Τα θετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου καθορίζονται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων.

 Read More

Γευσιγνωστικά Ελαττώματα Ελαιόλαδου

3rd 

 

Καλές πρακτικές για την αποφυγή γευσιγνωστικών ελαττωμάτων

Read More