Αρχική

Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 1,06
Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας
Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 1,75
Ελαιοτριβείο Μηλιώνης Σταυροπήγιο
Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 2,13
Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας
Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 2,27
Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων
Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 2,61
Ελαιοτριβείο Ανδελαία Μπενακόπουλος Παραπούγκι
Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 3,14
Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντινείας και Αβίας
Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 3,48
Ελαιοτριβείο Μπαρτζελιώτη Καλό Νερό
Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 3,83
ΑGRO.POLY Eλαιοτριβείο Παπούλια
Δείκτης Ωριμότητας Καρπού 4,19
Ελαιοτριβείο Κορακάκης Φοινικούντα

Τα θετικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου καθορίζονται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η ποικιλία της ελιάς, οι συνθήκες ανάπτυξης (κλίμα, έδαφος), οι καλλιεργητικές πρακτικές (άρδευση, φυτοπροστασία), η ευρωστία του ελαιόκαρπου, ο βαθμός ωρίμανσής του κατά τη συγκομιδή, οι συνθήκες και οι χειρισμοί στο ελαιοτριβείο και οι συνθήκες αποθήκευσης του ελαιόλαδου.

Φρουτώδες
Το φρουτώδες αναφέρεται στο άρωμα του φρέσκου και υγιούς καρπού της ελιάς, το οποίο γίνεται αντιληπτό μέσω της μύτης και οπισθορινικά όταν το ελαιόλαδο βρίσκεται στο στόμα. Ελαιόλαδο που παράγεται κυρίως από άγουρες (πράσινες) ελιές παρουσιάζει αρώματα που περιγράφονται ως πράσινο χορτάρι, βότανα, πράσινη μπανάνα, αγκινάρα, πράσινο μήλο, μέντα, εσπεριδοειδή ή φύλλα τομάτας, ενώ πιο ώριμες ελιές δίνουν αρώματα που συχνά περιγράφονται ως κόκκινο μήλο, πυρηνόκαρπα φρούτα, ώριμη μπανάνα, βουτυρώδες, λουλούδια, τροπικά φρούτα ή αμύγδαλο. Το αρωματικό προφίλ ενός ελαιόλαδου εξαρτάται από την ποικιλία του. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτου - εποχιακός και αλλοιώσιμος.

Πικρό
Χαρακτηριστική δομική γεύση ελαιόλαδου που παράγεται από πράσινες ελιές ή από ελιές στο στάδιο αλλαγής του χρώματος. Συνήθως γίνεται αντιληπτό στο πίσω μέρος της γλώσσας.

Πικάντικο
Χαρακτηριστική αίσθηση του ελαιόλαδου που παράγεται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, κυρίως από άγουρες ελιές. Γίνεται αντιληπτό σε όλη τη στοματική κοιλότητα και ιδιαίτερα στο φάρυγγα.

Έντονα πικρή γεύση και πικάντικη αίσθηση είναι συνήθως ένδειξη υψηλού επιπέδου πολυφαινολών στο ελαιόλαδο.

Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου

veloudo

 

 

Θετικά Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά Ελαιόλαδου

positive

Γευσιγνωστικά Ελαττώματα Ελαιόλαδου